Turkish Archives of Pediatrics
Original Article

Knowledge and awareness of optimal use of reporting guidelines in paediatricians: A crosssectional study

1.

Department of Pediatrics, Division of Pediatric Infectious Disease, Hacettepe University School of Medicine, Ankara, Turkey

2.

Ankara Child Health Diseases Hematology-Oncology Training and Research Hospital, Ankara, Turkey

3.

Clinic of Pediatrics, Institute of Public Health, Hacettepe University School of Medicine, Ankara, Turkey

Turk Arch Pediatr 2018; 53: 163-168
DOI: 10.5152/TurkPediatriArs.2018.6167
Read: 1140 Downloads: 814 Published: 28 November 2020

Aim: The aim of this study was to investigate pediatricians’ ideas and awareness of reporting guidelines of scientific researches, as well as the use of these guidelines in routine practice.
Material and Methods: This cross-sectional survey was conducted among pediatricians working at two of the largest pediatric hospitals in Ankara. The pediatricians were asked to complete a 13-item questionnaire in Turkish about reporting guidelines and the Enhancing the Quality and Transparency of Health Research internet network, and their level of knowledge, awareness, and use of these guidelines were investigated.
Results: A total of 224 physicians from both centers agreed to participate in the study (56.4% of the target population). The average age of the participants was 34±9.24 years, their median age was 31 (min-max: 24-63) years, and 71.4% were female physicians. The participants’ median duration in their careers was 6 (min-max: 1-39) years and 63.8% had participated in a scientific study as a researcher. Forty-five (20%) of the participants had known about the reporting guidelines before and reported that they had most frequently heard about them via journals, congresses, and seminars. Twenty (26.6%) of these physicians had used the guidelines. Sixty-five (29%) of the participants had served as a reviewer for a scientific article, but only three (4.6%) stated that they had made use of the guidelines while reviewing the articles. Some 83.5% of the participants reported that they would like to be informed about reporting guidelines. Both centers had similar knowledge levels about the use of the guidelines.
Conclusion: The awareness and use of reporting guidelines of scientific researches by pediatricians is insufficient.


Çocuk hekimlerinin bilimsel araştırmaların raporlama kılavuzlarının kullanımı ile ilgili bilgi ve farkındalığı: kesitsel bir çalışma

Amaç: Bu çalışmada çocuk hekimlerinin bilimsel araştırmaların raporlama kılavuzları ile ilgili düşünce ve farkındalıklarının ve rutin pratikte bu kılavuzların kullanımının araştırılması amaçlanmıştır.
Gereç ve Yöntemler: Bu kesitsel anket çalışması, Ankara’da bulunan en büyük iki çocuk hastanesinde çalışan çocuk hekimleri ile yapılmıştır. Çocuk hekimlerinden raporlama kılavuzları ve Sağlık Araştırmalarında Kalite ve Şeffaflığın sağlanması [Enhancing the Quality and Transparency of Health Research] internet ağı ile ilgili olarak hazırlanan Türkçe 13 soruya yanıt vermeleri istenmiş ve bu kılavuzlar ile ilgili bilgi, farkındalık ve kullanım durumu araştırılmıştır.
Bulgular: Her iki merkezden 224 klinisyen çalışmaya katılmayı kabul etti (hedef topluluğun %56,4). Katılımcıların ortalama yaşları 34±9,24 iken, ortanca yaşı 31 idi (en küçük-en büyük: 24-63 yaş) ve katılımcıların %71,4’ü kadındı. Katılımcılar meslek yaşamlarının ortanca 6 yılında (en küçük-en büyük: 1-39 yıl) idi ve %63,8’i bir bilimsel çalışmada araştırıcı olarak yer almıştı. Katılımcıların 45’i (%20) daha önceden raporlama kılavuzlarını biliyordu ve büyük kısmı bu kılavuzları dergilerden, kongrelerden ve seminerlerden duymuştu. Bunların 20’si (%26,6) kılavuzları kullanmıştı. Altmış beş (%29) katılımcı bir bilimsel araştırma değerlendirmişti, ancak bunların sadece üçü (%4,6) bu kılavuzları hakemlik yaparken kullanmıştı. Katılımcıların %83,5’i bu kılavuzlarla ilgili bilgi almak istediğini bildirdi. Her iki merkezde de bu kılavuzlarla ilgili bilgi düzeyi ve kullanım durumu benzerdi.
Çıkarımlar: Çocuk hekimlerinin bilimsel araştırmanın raporlama kılavuzları ile ilgili farkındalıkları ve kullanımları yetersizdir.

Cite this article as: Karadağ Öncel E, Tanır Başaranoğlu S, Aykaç K, Kömürlüoğlu A, Öden Akman A, Kıran S. Knowledge and awareness of optimal use of reporting guidelines in paediatricians: A cross-sectional study. Turk Pediatri Ars 2018; 53(3): 163-8.

Files
EISSN 2757-6256