Turkish Archives of Pediatrics
Review

Iron deficiency anemia

1.

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı, Çocuk Hematoloji-Onkoloji Bilim Dalı, İstanbul, Türkiye

Turk Arch Pediatr 2009; 44: Supplement S14-S18
Read: 969 Downloads: 400 Published: 15 December 2020

Iron deficiency anemia is the most frequent and widespread anemia around the world. Its prevalence is increased in infants and adolescent girls. The etiologic factors may vary but anemia is essentially related to iron-deficient nutrition, blood loss and malabsorption. Children may have paleness, cardiovascular and neurologic impacts of anemia, pica, epithelial changes as koilonychia, glossitis, angular stomatitis. Treatment is by oral or parenteral supplementation of iron. (Turk Arch Ped 2009; 44 Suppl: 14-8)


Demir eksikliği anemisi

Demir eksikliği anemisi dünyada en sık ve en yaygın olarak görülen anemidir. Özellikle süt çocukları ve genç kızlarda daha sık gözlenir. Etioloji değişiklik göstermekle birlikte, sıklıkla demirden fakir beslenme, kan kayıpları ve emilim bozuklukları sonucu gelişir. Çocuklarda solukluk, kardiovasküler ve nörolojik belirtiler, pika, kaşık tırnak, glossit, angüler stomatit gibi epitel değişiklikleri gibi belirtiler ile kendini gösterir. Tedavi oral veya parenteral demir ile yapılır. (Turk Arş Ped 2009; 44 Suppl: 14-8)

Files
EISSN 2757-6256