Turkish Archives of Pediatrics
Review

Basic transfusion management in children

1.

Istanbul University Faculty of Medicine, Department of Child Health and Diseases, Pediatric Hematology, Istanbul, Turkey

Turk Arch Pediatr 2009; 44: Supplement S19-S23
Read: 654 Downloads: 445 Published: 15 December 2020

Blood transfusion is an important part of the treatment of children cared by general pediatricians, hematologists, oncologists and surgeons. Transfusion carry many risks including transfusion related infections and adverse reactions. Physicians prescribing blood and blood components should have a basic understanding of the right indications for transfusion, correct storage conditions and management of adverse reactions. The purpose of this article is to cover basic transfusion strategies and “appropriate use” of blood and blood components. (Turk Arch Ped 2009; 44 Suppl: 19-23)


Çocuklarda kan transfüzyonunun temel ilkeleri

Kan transfüzyonu çocuk hekimleri, hematolog-onkologlar ve cerrahlar tarafından çocuk hastaların tedavisinde sıklıkla kullanılır. Transfüzyonun enfeksiyon ve transfüzyon tepkimeleri gibi bir çok riski vardır. Kan ve kan ürünleri kullanan hekimlerin transfüzyon gerekçelerini, kan ürünlerinin saklama koşullarını ve gelişebilecek tepkimelerin uygun tedavisini iyi bilmesi gereklidir. Bu yazının amacı transfüzyonun temel ilkelerini ve kan ve kan ürünlerinin “uygun kullanımını” anlatmaktır. (Turk Arş Ped 2009; 44 Suppl: 19-23)

Files
EISSN 2757-6256