Turkish Archives of Pediatrics
Review

Turkish Neonatal Society guideline to the approach, follow-up, and treatment of neonatal jaundice

1.

Division of Neonatology, Department of Pediatrics, Marmara University, Faculty of Medicine, İstanbul, Turkey

2.

Division of Neonatology, Department of Pediatrics, Adnan Menderes University, Faculty of Medicine, Aydın, Turkey

3.

Department of Pediatrics, Koç University, Faculty of Medicine, İstanbul, Turkey

Turk Arch Pediatr 2018; 53: Supplement S172-S179
DOI: 10.5152/TurkPediatriArs.2018.01816
Read: 1401 Downloads: 815 Published: 30 November 2020

Jaundice is one of the most common problems in the newborn. It is generally accepted as a physiologic condition; most cases are benign and transient. However, in a small portion of jaundiced newborn infants, serum bilirubin concentrations increase to a level at which irreversible brain damage can occur. The timely diagnosis and management of severe hyperbilirubinemia is essential to prevent acute bilirubin encephalopathy and kernicterus. Kernicterus still occurs although it is almost always preventable. The focus of this guideline is to reduce the incidence of severe hyperbilirubinemia and bilirubin encephalopathy. Therefore, a system-based approach using the recommendations of this guideline should be implemented in all birthing facilities and continued in ambulatory care of the newborn infants.


Türk Neonatoloji Derneği yenidoğan sarılıklarında yaklaşım, izlem ve tedavi rehberi

Sarılık yenidoğan bebeklerde sık görüllen bulgulardan biridir. Normal fizyolojik bir durum olarak kabul edilir; genellikle selim, geçici bir durumdur. Ancak yenidoğanların küçük bir bölümünde geri dönüşümsüz ciddi beyin hasarı için tehdit oluşturabilen düzeylere erişebilir. Zamanında tanı konup tedavi edildiğinde akut bilirubin ensefalopatisi ve kernikterus önlenebilir. Kernikterus her zaman önlenebilir bir durum olmasına rağmen halen görülmektedir. Bu kılavuzun amacı ciddi hiperbilirubinemi sıklığını ve bilirubin ensefalopatisini azaltmaktır. Bundan dolayı bu kılavuzun önerilerinin tüm doğum yapılan kurumlarda ve taburcu etme sonrası izlemde kullanılmasını sağlamak önemlidir.

Cite this article as: Çoban A, Kaynak Türkmen M, Gürsoy T. Turkish Neonatal Society guideline to the approach, follow-up, and treatment of neonatal jaundice. Turk Pediatri Ars 2018; 53(Suppl 1): S172-S179.

Files
EISSN 2757-6256