Turkish Archives of Pediatrics
Review

Turkish Neonatal Society Guideline on fluid and electrolyte balance in the newborn

1.

Division of Neonatology, Department of Pediatrics, Çukurova University, Faculty of Medicine, Adana, Turkey

2.

Division of Neonatology, Department of Pediatrics, Ankara Yıldırım Beyazıt University, Faculty of Medicine, Ankara, Turkey

3.

Division of Neonatology, Department of Pediatrics, İstanbul University, İstanbul Faculty of Medicine, İstanbul, Turkey

Turk Arch Pediatr 2018; 53: Supplement S55-S64
DOI: 10.5152/TurkPediatriArs.2018.01807
Read: 1797 Downloads: 907 Published: 30 November 2020

Fluid and electrolyte balance and acid-base homeostasis are essential components of normal cellular and organ functions, both in the intrauterine and postnatal developmental period. Knowledge of physiologic changes and appropriate management are important aspects of neonatal intensive care. The aim is to ensure successful transition from the fetal to neonatal period and maintain a normal fluid-electrolyte and acid-base balance. In this paper, fluid and electrolyte requirements in the neonate, treatment of sodium and acid-base disorders on which some controversy exists, and also perioperative fluid-electrolyte management are reviewed.


Türk Neonatoloji Derneği yenidoğanda sıvı ve elektrolit dengesi rehberi

Sıvı-elektrolit ve asit baz dengesinin sağlanması, hem intrauterin dönemde hem de doğum sonrası gelişim sürecinde normal hücre ve organ işlevlerinin sağlanması için gereklidir. Fizyolojik değişikliklerin bilinmesi ve uygun desteğin sağlanması yenidoğan yoğun bakımının önemli konularından birisidir. Amaç fetüsün başarılı bir şekilde yenidoğan dönemine geçişini sağlamak, büyüme devresinde ve hastalıkların seyrinde normal sıvı-elektrolit/asit-baz dengesini devam ettirebilmektir. Bu derlemede yenidoğan döneminde sıvı elektrolit gereksinimleri, tedavi yaklaşımları tartışma konusu olan metabolik asidoz, hipernatremi ve hiponatremi ile perioperatif sıvı-elektrolit yönetimi anlatılmaktadır.

Cite this article as: Yapıcıoğlu Yıldızdaş H, Demirel N, İnce Z. Turkish Neonatal Society Guideline on fluid and electrolyte balance in the newborn. Turk Pediatri Ars 2018; 53(Suppl 1): S55-S64.

Files
EISSN 2757-6256