Turkish Archives of Pediatrics
Review

The approach to hypertension in childhood

1.

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı, Çocuk Nefrolojisi Bilim Dalı

2.

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı, Çocuk Nefrolojisi Bilim Dalı, İstanbul

Turk Arch Pediatr 2005; 40: 15-22
Read: 655 Downloads: 468 Published: 17 December 2020

Estimated prevalence of hypertension in children is lower than in adults. However, hypertension is an important clinical problem in pediatrics, and its definition, etiology and management differ from that in adults in several major respects. Optimal determination of blood pressure in children requires use of appropriate techniques and devices. Extensive investigations are necessary to diagnose the cause in some cases. Diagnostic studies should be individualized and should follow clinical clues where possible. Management of hypertensive children require a comprehensive approach incorporating patient and family education, nonpharmacological measures and antihypertensive medications. This article reviews detection, evaluation and management of high blood pressure in children and adolescents.


Çocukluk çağında hipertansiyona yaklaşım

Çocuklarda hipertansiyonun sıklığı erişkinlerden daha azdır. Bununla birlikte hipertansiyon pediyatride önemli bir klinik sorundur ve tanım, etioloji ve tedavisi erişkinlerden bazı temel yönlerden farklıdır. Çocuklarda kan basıncının belirlenmesi uygun teknik ve cihazların kullanılmasını gerektirir. Bazı olgularda tanı konulması için yoğun araştırmalar zorunludur. Tanısal çalışmalar bireyselleştirilmeli ve olası klinik ipuçları değerlendirilmelidir. Hipertansif çocukların tedavisi, hasta ve aile eğitimi, nonfarmakolojik önlemler ve antihipertansif ilaçları içeren ayrıntılı bir yaklaşımı gerektirir. Bu yazıda, çocuk ve ergenlerde kan basıncı yüksekliğinin saptanması, değerlendirilmesi ve tedavisi gözden geçirilmiştir.

Files
EISSN 2757-6256