Turkish Archives of Pediatrics
Case Report

Hyperbilirubinemia due to minor blood group (anti-E) incompatibility in a newborn: a case report

1.

Department of Pediatrics, Ufuk University Faculty of Medicine, Ankara, Turkey

2.

Department of Pediatrics, Division of Neonatology, Ufuk University Faculty of Medicine, Ankara, Turkey

Turk Arch Pediatr 2017; 52: 162-164
DOI: 10.5152/TurkPediatriArs.2017.2658
Read: 1013 Downloads: 717 Published: 01 December 2020

In addition to Rh and ABO incompatibilities subgroup incompatibilities may rarely play a role among the causes of hemolytic anemia and indirect hyperbilirubinemia in newborns. The most common minor blood group antigens that cause blood incompatibility between the mother and baby are C, c, E, e, Kell, Duffy, Diego, Kidd and MNSs antigens. In this article, a newborn in whom hyperbilirubinemia due to anti-E minor blood group incompatibility developed and was treated with phototherapy succesfully is presented and minor blood group incompatibilities due to anti-E are reviewed.


Yenidoğanda minör kan grubu (anti-E) uygunsuzluğuna bağlı hiperbilirubinemi: olgu sunumu

Yenidoğanlarda hemolitik anemi ve indirekt hiperbilirubinemi nedenleri arasında Rh ve ABO uygunsuzluklarının yanı sıra, minör kan grubu uygunsuzlukları nadir de olsa bulunmaktadır. Anneyle bebek arasında kan uyuşmazlığına en sık neden olan minör kan grubu antijenleri C, c, E, e, Kell, Duffy, Diego, Kidd, MNSs antijenleridir. Bu yazıda yenidoğanda anti-E minör kan grubu uygunsuzluğuna bağlı hiperbilirubinemi gelişen ve fototerapi ile başarılı bir biçimde tedavi edilmiş bir olgu sunulmuş ve Anti-E’ye bağlı gelişen minör kan grubu uygunsuzlukları gözden geçirilmiştir.

Cite this article as: Özcan M, Sevinç S, Boz Erkan V, Yurdugül Y, Sarıcı SÜ. Hyperbilirubinemia due to minor blood group (anti-E) incompatibility in a newborn: a case report. Turk Pediatri Ars 2017; 52: 162-4.

Files
EISSN 2757-6256