Turkish Archives of Pediatrics
Case Report

Duane retraction syndrome in a patient with abnormal head position

1.

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı, Genel Pediatri Kliniği, İzmir, Türkiye

2.

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi, Göz Hastalıkları Anabilim Dalı, Çocuk Göz Hastalıkları Kliniği, İzmir, Türkiye

Turk Arch Pediatr 2019; 54: 196-199
DOI: 10.5152/TurkPediatriArs.2018.6116
Read: 850 Downloads: 623 Published: 27 November 2020

Duane’s syndrome is a rare retraction anomaly characterized by an innervation defect in the lateral rectus muscle, limitation of abduction and adduction due to the result of abnormal innervation of the horizontal rectus muscles, changes in the eyelid fissures, and abnormal vertical eye movements. The affected eye is displaced up and/ or down in adduction. This syndrome, also known as Stilling-TurkDuane syndrome, accounts for approximately 1 to 5% of all strabismus cases. In this article, we present a one-and-a-half-year-old male patient who had abnormal head position, and was diagnosed as having Duane retraction syndrome. Through this study, we want to draw attention to Duane retraction syndrome, which is one of the rare causes of strabismus.


Anormal baş pozisyonu ile gelen hastada Duane retraksiyon sendromu

Duane retraksiyon sendromu lateral rektus kasında anormal sinir iletisi sonucunda gelişen abdüksiyon ve addüksiyonda kısıtlılık, yatay göz hareketlerinde kısıtlılık, göz küresinde retraksiyon, göz kapağı fisssürlerinde değişiklik ve anormal dikey göz hareketleri ile belirgin ender bir kırma kusurudur. Etkilenen göz addüksiyonda yukarı ya/ya da aşağıya doğru yer değiştirir. Stilling-Türk-Duane sendromu olarak da bilinen bu sendrom tüm şaşılık olgularının yaklaşık yüzde 1 ila 5’ini oluşturmaktadır. Bu yazıda anormal baş poziyonu nedeniyle kliniğimize başvurusunda yapılan incelemeler sonucunda Duane retraksiyon sendromu tanısı alan 1,5 yaşında bir erkek olgu sunulmuştur. Bu yazı ile ender şaşılık nedenlerinden biri olan Duane retraksiyon sendromu tanısına dikkat çekmek amaçlanmıştır.

Cite this article as: Gökçe Ş, Albayram ZB, Turan G, Demirkılınç Biler E, Aydoğdu S. Duane retraction syndrome in a patient with abnormal head position. Turk Pediatri Ars 2019; 54(3): 196–9.

Files
EISSN 2757-6256