Turkish Archives of Pediatrics
Case Report

Benign paroxysmal torticollis

1.

Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı, Çocuk Nörolojisi Bilim Dalı, İzmir, Türkiye

Turk Arch Pediatr 2009; 44: 35-37
Read: 1002 Downloads: 469 Published: 14 December 2020

Benign paroxysmal torticollis is an episodic disorder that occurs beginning in the first months of life, where the patient's head tilts to one side for hours or days. The attacks can be associated with other symptoms such as vomiting, sweating, pallor, irritability and unstable gait. It is a self-limited disorder which disappears between the ages of three and five years. The differential diagnosis of the disorder includes gastroesophageal reflux, torsion dystonia and posterior fossa or craniocervical junction abnormalities. Here, a case of benign paroxysmal torticollis is presented with the aim to emphasize that the pediatricians be able to recognize this disorder, to provide appropriate prognosis and not do unnecessary exams which would only cause expenses and anxiety for the child and their parents. (Turk Arch Ped 2009; 44: 35-7)


Benign paroksismal tortikollis

Benign paroksismal tortikollis (BPT) yaşamın ilk aylarından itibaren görülen ve başın birkaç saat ya da gün boyunca bir tarafa doğru eğilmesi ile giden epizodik bir hastalıktır. Ataklar sırasında kusma, terleme, solukluk, huzursuzluk ve dengesiz yürüme gibi belirtiler görülebilir. Kendi kendini sınırlayan bir hastalık olup üç ile beş yaşları arasında sonlanır. Ayırıcı tanıda gastroözofageal reflü, torsiyon distonisi, arka çukur ve kraniyoservikal bileşke anomalileri düşünülmelidir. Bu yazıda, benin paroksismal tortikollisli bir olgu sunularak gereksiz ve pahalı tetkiklerin yapılmasının önlenmesi ve klinik seyirin bildirilerek ailenin telaşının giderilmesi amacıyla hekimlerin dikkatlerinin bu hastalığa çekilmesi amaçlanmıştır.(Turk Arş Ped 2009; 44: 35-7)

Files
EISSN 2757-6256