Turkish Archives of Pediatrics
Invited Editor

Approach to the child with murmur

1.

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı, Kardiyoloji Bilim Dalı, İstanbul, Türkiye

Turk Arch Pediatr 2009; 44: 48-52
Read: 737 Downloads: 503 Published: 15 December 2020

Heart murmur is a common finding in children. Fortunately, most of these murmurs are innocent murmurs. Innocent murmurs can be detected in 70-85% of healthy children. In contrast, the incidence of congenital heart disease is 0.8% and acquired heart disease is rare in children. Therefore, distinguishing innocent from pathologic murmur is a frequent and an important task for the physician. Heart murmurs of children can usually be diagnosed through a careful history and physical examination. If an abnormality is detected; electrocardiogram, telecardiogram and echocardigram should be ordered to diagnose the cause of the murmur. In this report, the features of murmurs, innocent murmurs, how to evalute a murmur, use of laboratory studies in diagnosis and management of a child with a murmur were reviewed. (Turk Arch Ped 2009; 44: 48-52)


Üfürümlü çocuğa yaklaşım

Kalp üfürümü çocuklarda sık saptanan bir bulgudur. Ancak bu üfürümlerin çoğu masum üfürümlerdir. Masum üfürümler sağlıklı çocukların %70-85’inde saptanabilirler. Aksine, doğuştan kalp hastalıklarının sıklığı %0,8’dir ve edinsel kalp hastalıkları çocuklarda nadirdir. Bundan dolayı, bir doktor için masum bir üfürümü sıra dışı bir üfürümden ayırt etmek sık karşılaşılan ve önemli bir konudur. Çocuklardaki kalp üfürümlerine genellikle ayrıntılı bir öykü ve fizik muayene ile tanı koyulabilir. Eğer bir sıra dışılık saptanırsa üfürümün nedenini saptamak için elektrokardiyografi, telekardiyogram ve ekokardiyogram istenmelidir. Bu yazıda üfürümlerin özellikleri, masum üfürümler, üfürümlerin değerlendirilmesi, tanıda laboratuvar tetkiklerinin kullanımı ve üfürümlü bir çocuğa yaklaşımdan bahsedildi. (Turk Arş Ped 2009; 44: 48-52)

Files
EISSN 2757-6256