Turkish Archives of Pediatrics
Case Report

An unusual cause of stridor: congenital laryngeal web

1.

Department of Pediatrics, Division of Pediatric Emergency, Gazi University School of Medicine, Ankara, Turkey

2.

Department of Pediatrics, Division of Pediatric Chest Diseases, Gazi University School of Medicine, Ankara, Turkey

Turk Arch Pediatr 2018; 53: 185-188
DOI: 10.5152/TurkPediatriArs.2017.3922
Read: 1040 Downloads: 762 Published: 28 November 2020

Respiratory distress and stridor are some of the common presenting symptoms for children in Pediatric Emergency Department. Most of these children are diagnosed as having common illnesses such as laryngitis, croup or laryngomalacia. However, Pediatric Emergency physicians must keep in mind other rare respiratory diseases other than laryngitis or croup in the differential diagnosis of stridor. Stridor may occur due to congenital and acquired diseases. Laryngeal web is one of the rare congenital causes of stridor, which usually presents in the first weeks of life; however, it is very rarely diagnosed in the later period. Herein, we report a one-year-old boy who was evaluated for croup and was diagnosed as having laryngeal web.


Stridorun ender bir nedeni: doğumsal laringeal perde

Solunum sıkıntısı ve stridor, çocuk acil servise en sık başvuru yakınmalarından biridir ve bu yakınmayla başvuran çocukların çoğu larenjit, krup ya da laringomalazi olarak değerlendirilmektedir. Ancak, çocuk acil serviste çalışan hekimlerin bu hastalıklar dışındaki daha ender birçok hastalığın da solunum sıkıntısı ya da stridora neden olabileceğini akılda tutmaları gerekir. Stridor, doğumsal ya da kazanılmış birçok hastalık nedeniyle ortaya çıkabilir. Stridorun ender doğumsal nedenlerinden biri olan laringeal perdeler (webler), sıklıkla doğumdan sonraki ilk aylarda tanı alırlar. Ender olarak geç dönemde de tanı alabilirler. Bu yazı ile stridor nedeniyle acil servise başvuran, önce krup olarak değerlendirilen, ardından laringeal perde tanısı alan bir yaşında erkek hasta sunulmaktadır.

Cite this article as: Derinöz O, Şişmanlar T. An unusual cause of stridor: congenital laryngeal web. Turk Pediatri Ars 2018; 53(3): 185-8.

Files
EISSN 2757-6256