Turkish Archives of Pediatrics
Case Report

A rare complication of esophageal dilatation: Brain abscess

1.

Department of Pediatrics, Süleyman Demirel University School of Medicine, Isparta, Turkey

2.

Department of Neurosurgery, Süleyman Demirel University School of Medicine, Isparta, Turkey

Turk Arch Pediatr 2017; 52: 50-52
DOI: 10.5152/TurkPediatriArs.2017.2485
Read: 994 Downloads: 786 Published: 30 November 2020

Brain abscess is an uncommon serious disease, which has been reported as a rare complication of repeated esophageal dilations; however, routine periprocedural antibiotic prophylaxis is not currently recommended. Herein, we present a brain abscess that developed after esophageal dilatation for the treatment of induced caustic esophageal strictures. The clinical presentation is non-specific, the most reported signs are high fever and neurologic findings. Cases have been reported in the literature in adult and pediatric patients. Cranial imaging is essential for diagnosis, drainage and antibiotics are essential in its treatment. Clinical improvement was achieved with antibiotic therapy and surgical drainage. This serious complication should be kept in mind when treatment of corrosive strictures though repeated esophageal dilatation is planned and prophylaxis should be considered in selected patients. (Turk Pediatri Ars 2017; 52: 50-2)


Özofagus dilatasyonuna bağlı nadir görülen bir komplikasyon: Beyin apsesi

Beyin apsesi sık görülmeyen, ciddi bir durum olup; rutin antibiyotik profilaksisinin uygulanmadığı özofagus dilatasyonları sonrası nadir bildirilen bir komplikasyondur. Burada kostik maddeye bağlı gelişen özofagus darlığı tedavisi için yapılan özofagus dilatasyonu sonrası gelişen bir beyin apsesi olgusu sunulmuştur. En sık bildirilen yakınmalar yüksek ateş ve nörolojik bulgular olmakla birlikte özgün olmayan yakınmalar da olabilir. Literatürde çocuk ve erişkin hastalarda bildirilmiş olgular vardır. Tanıda kraniyal görüntüleme, tedavide direnaj ve antibiyoterapi esastır. Hızlı antibiyotik tedavisi ve cerrahi direnaj ile olgumuzda klinik iyileşme sağlanmıştır. Bu ciddi komplikasyon koroziv madde alımına bağlı darlığı bulunan ve tekrarlayan özofagus dilatasyonları planlanan hastalarda akılda tutulmalı ve seçilmiş hastalarda profilaksi yapılmalıdır. (Turk Pediatri Ars 2017; 52: 50-2)

Cite this article asNagehan Aslan, Esra Sesli, Tuba Koca, Nilgün Şenol, Mustafa Akçam. A rare complication of esophageal dilatation: Brain abscess. Turk Pediatri Ars . 2017; 52(1): 50-52

Files
EISSN 2757-6256