Turkish Archives of Pediatrics
Case Report

A rare cause of dilated cardiomyopathy in the newborn period: ALCAPA syndrome

1.

Kocaeli University Medical Faculty, Department of Pediatrics, Division of Pediatric Cardiology, Kocaeli, Turkey

2.

İstanbul University, Cardiology Institute, Department of Cardiovascular Surgery, İstanbul, Turkey

3.

İstanbul University Cerrahpaşa Medical Faculty, Department of Pediatrics, Division of Pediatric Cardiology, İstanbul, Turkey

Turk Arch Pediatr 2011; 46: 256-258
DOI: 10.4274/tpa.46.84
Read: 1244 Downloads: 826 Published: 12 December 2020

Anomalous origin of the left coronary artery from the pulmonary artery (ALCAPA) is a rare congenital heart defect. ALCAPA is asymptomatic in many cases in newborn periode. It is mostly diagnosed in the first few months. In this case report, we present a newborn with ALCAPA who admitted to our clinic with heart failure occurred at an earlier age than expected. The electrocardiography showed deep wide Q waves in D1 and aVL, ST elevation in leads V1-V6. Echocardiography revealed a dilated cardiomyopathy and left main coronary artery originates from pulmonary artery. Diagnosis was confirmed by coronary angiography. In this report, we emphasized that ALCAPA may cause dilated cardiomyopathy also in newborn period and we aimed that enhanced awareness of this disease. (Türk Ped Arch 2011; 46: 256-8)


Yenidoğan döneminde dilate kardiyomiyopatinin nadir bir nedeni: ALCAPA sendromu

Sol koroner arterin pulmoner arterden çıkış anomalisi olarak tanımlanan ALCAPA sendromunda kardiyomegali, kalp yetersizliği gibi yakınma ve bulgular genellikle yaşamın ikinci-üçüncü ayları sonrasında ortaya çıkar. Yenidoğan döneminde ise hastalar genellikle yakınmasız olup, bu dönemde tanı alan hasta sayısı oldukça azdır. Burada yenidoğan döneminde kalp yetersizliği tablosunda kliniğimize başvuran, elektrokardiyografisinde DI ve aVL’de derin ve geniş Q dalgaları, ve ST yüksekliği gibi miyokard iskemi bulguları bulunan bir olgu sunuldu. Ekokardiyografik incelemede dilate kardiyomiyopati ile birlikte sol koroner arterin pulmoner arterden çıktığı izleniminin alınması nedeniyle yapılan kalp kateterizasyonu ve anjiyografi ile tanı kesinleşti. Bu olgunun sunulması ile ALCAPA sendromunun yenidoğan döneminde bile dilate kardiyomiyopatiye yol açarak bulgu verebileceği vurgulanmak istenmiş ve bu hastalığa olan farkındalığı artırmak amacı güdülmüştür.(Türk Ped Arş 2011; 46: 256-8)

Files
EISSN 2757-6256