Turkish Archives of Pediatrics
Case Report

A first case report of neonatal persistent pneumothorax treated with an autologous blood patch

1.

Department of Pediatric Surgery, Private Safa Hospital, İstanbul, Turkey

Turk Arch Pediatr 2020; 55: 438-440
DOI: 10.14744/TurkPediatriArs.2019.68235
Read: 1028 Downloads: 434 Published: 17 December 2020

Pneumothorax is the most common type of air leak. Although the majority of pneumothoraces resolves spontaneously, some continue several days after the lung injury. Autologous blood patch pleurodesis is the most commonly used technique in the treatment of persistent pneumothorax. The use of an autologous blood patch in persistent pneumothorax in neonates has not been reported before. We report the first case of newborn persistent pneumothorax successfully treated with an autologous blood patch. The patient was a newborn aged 2 days. He was admitted to the neonatal intensive care unit due to subcostal-intercostal retractions after birth. Chest X-ray was performed and pneumothorax was detected on the right side. Persistence of the air leak led to treatment with an autologous blood patch on day 17 of pneumothorax development. Pleurodesis was repeated on days 3 and 6 of the first autologous blood patch, respectively. Air leak sealed within 2 days after the third autologous blood patch. In our opinion, this procedure is safe and effective when performed with the correct technique, and can also be used safely in newborns.


Otolog kan yaması ile tedavi edilen ilk yenidoğan persistan pnömotoraks olgusu

Pnömotoraks en sık görülen hava kaçağı tipidir. Her ne kadar pnömotoraksların çoğu kendiliğinden düzelse de, bazıları akciğer hasarından birkaç gün sonra da devam eder. Otolog kan yaması ile yapılan plörodezis persistan pnömotoraks tedavisinde en sık kullanılan tekniktir. Yenidoğanlarda persistan pnömotoraksta otolog kan yamasının kullanımı daha önce bildirilmemiştir. Bu çalışmada otolog kan yama tekniği ile başarılı bir şekilde tedavi edilen ilk yenidoğan persistan pnömotoraks olgusu sunulmuştur. İki günlük yenidoğan olgumuz doğum sonrası subkostal-interkostal çekilmeler nedeniyle Yenidoğan Yoğun Bakım Birimi’ne yatırıldı ve çekilen akciğer grafisinde sağ tarafta pnömotoraks saptandı. Hava kaçağının devam etmesi nedeni ile, hastaya, pnömotoraks gelişiminin 17. gününde otolog kan yaması ile plörodezis yapıldı. Plörodezis ilk uygulamadan sonraki 3. ve 6. günlerde iki kez daha tekrar edildi. Üçüncü otolog kan yamasından sonra iki gün içinde hava kaçağı tamamen geriledi. Fikrimizce bu teknik doğru bir şekilde uygulandığında güvenli ve etkili bir iyileşme sağlamaktadır ve yenidoğanlarda da güvenle kullanılabilir.

Cite this article as: Huseynov M. A first case report of neonatal persistent pneumothorax treated with an autologous blood patch. Turk Pediatri Ars 2020; 55(4): 438–40.

Files
EISSN 2757-6256